• charter_barge_schiff_schip

Noord-Holland Route

Álles wat deze verrassende provincie te bieden heeft: polders, duinen, havenstadjes én het eiland Texel!

Bij de Oranjesluizen verlaat het schip het Amsterdamse havengebied. Eerst wordt het “palingdorp” Volendam aangedaan. U overnacht in de historische haven van Hoorn. Via het stadje Enkhuizen, dat evenals Hoorn een bloeiperiode kende in de Gouden Eeuw, bereikt u Medemblik. Het schip vaart nu over kanaaltjes dwars door de Kop van Noord-Holland naar Den Helder. Bij goed weer maakt het schip nog dezelfde dag de oversteek naar het waddeneiland Texel.
Op Texel is het een goed idee een fiets te huren! U kunt dan langdurig genieten van de vele stranden, natuurgebieden en bijzondere fietspaden op dit eiland.
Een volgend hoogtepunt is de stad Alkmaar, waar in de zomermaanden wekelijks de beroemde kaasmarkt plaatsvindt. Op weg naar Amsterdam is er nog tijd voor een kort bezoek aan het buitenmuseum De Zaanse Schans.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten worden achtergelaten en eventueel uitgepakt worden.
Het vertrek vindt pas de volgende dag plaats, dus er is alle gelegenheid om Amsterdam te bekijken. Het schip ligt op loopafstand van het centrum van de stad.
Het bezoeken waard zijn onder andere: het Anne Frank Huis, het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, Artis, een warenmarkt, een diamantslijperij. Een tocht door de Amsterdamse grachten per rondvaartboot is een belevenis op zich.

Tweede dag:
We verlaten Amsterdam, worden geschut in de Oranjesluizen en varen dan op het Markermeer. We volgen zo’n twee uur lang de kust van Noord-Holland en ronden tenslotte het schiereiland Marken.
Marken is een voormalig vissersdorp, gelegen aan de Gouwzee, dat direct opvalt door zijn aparte huisjes en zijn gezellige haventje. De Haven- en Kerkbuurt, met een doolhof van smalle steegjes, is schitterend om doorheen te slenteren.
Aan de andere kant van de Gouwzee ligt Volendam dat, in tegenstelling tot Marken, nog steeds een actief vissersdorp is. In Volendam meren we af. In de haven liggen visserskotters en er heerst een gezellige bedrijvigheid. Liefhebbers van vis moeten hier zeker een gerookte IJsselmeerpaling of een harinkje proberen.
Zowel in Volendam als in Marken wordt op zon- en feestdagen nog steeds de traditionele klederdrachten gedragen. In het Volendams museum kan men alles te weten komen over de gebruikte vistechnieken en de klederdrachten. Marken is te bereiken met het veerbootje uit Volendam.
Na de stop in Volendam varen we verder noordwaarts naar Hoorn. Bij het binnenvaren van de haven zijn er vele prachtige traditionele zeilschepen te zien die aan het Houten Hoofd onder de oude Hoofdtoren afgemeerd liggen. Wandelend naar het centrum, komt u langs de grote oude pakhuizen en herenhuizen die getuigen van de tijd dat Hoorn een bloeiende handelsstad was. In het Museum van de Twintigste Eeuw is een maquette aanwezig, die laat zien hoe Hoorn eruit moet hebben gezien omstreeks 1650.

Derde dag:
Vandaag vertrekken we naar Enkhuizen, dat evenals Hoorn een bloeiperiode kende in de zeventiende of Gouden Eeuw. Toen was hier de Verenigde Oostindische Compagnie gevestigd. In de voormalige pakhuizen van deze compagnie is nu het Zuiderzeemuseum gevestigd. Een onderdeel hiervan is het Buitenmuseum, waar te zien is hoe men vroeger leefde, woonde en werkte in de dorpen en stadjes rond de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer). Een bezoek aan dit museum is eigenlijk een ‘must’.
Andere bezienswaardigheden in Enkhuizen zijn onder andere: het Stedelijk Waagmuseum, het Flessenscheepjesmuseum, de Dromedaris en de Koepoort.
‘s Middags vertrekken we voor het laatste traject op groot water naar Medemblik, daarna gaat onze reis namelijk verder over de kanalen van Noord-Holland.
Als we Medemblik naderen, zien we al van verre de contouren van kasteel Radboud opdoemen. We meren af in het centrum, waar eventueel het bakkerijmuseum De Oude Bakkerij bezocht kan worden. In het voormalige stoomgemaal De Vier Koggen is het Nederlands Stoommachinemuseum gevestigd. Hier is een unieke selectie van ± 25 stoommachines uit de scheepvaart en de industrie te zien.

Vierde dag:
Direct na Medemblik komen we door twee kleine sluizen, waar we in totaal bijna zes meter zakken om in de Wieringermeerpolder te komen. Via Middenmeer, Kolhorn (waar we in één sluis weer zes meter omhoog gaan) en het Amstelmeer komen we op het Noordhollands kanaal en varen naar Den Helder. Bij goed weer kan er nog dezelfde dag worden overgestoken naar het waddeneiland Texel. Bij matig weer blijven we in Den Helder en kunt u de volgende dag eventueel met de veerboot naar Texel.

Vijfde dag:
Deze vijfde dag kan gebruikt worden voor een fietstocht op het waddeneiland Texel. U bent de vorige dag al met het schip naar Oudeschild op Texel gevaren of bij minder goed weer vandaag vanuit Den Helder met de veerboot in de haven van ‘t Horntje aangekomen. U kunt bijna de hele genieten van de vele stranden, natuurgebieden en bijzondere fietspaden van dit eiland. Aan het eind van de middag gaat het terug naar Den Helder en van daar uit door naar St Maartensvlotbrug, een plaatsje aan het Noordhollands Kanaal.

Zesde dag:
‘s Morgens kunt u een mooie strandwandeling maken bij St.Maartenszee. Aan het begin van de middag varen we verder naar Alkmaar. Onderweg kunnen we genieten van het typisch Noord-Hollandse landschap: weilanden, duinen, polders en molens. Ook passeren we een lange rij moderne windmolens die electriciteit opwekken. In het voorjaar zijn hier veel tulpenvelden te bewonderen.
In Alkmaar meren we af aan de Kanaalkade direct in het centrum van de stad. Donderdagavond is het koopavond van 19.00 – 21.00 uur.

Zevende dag :
Om 10 uur begint gedurende het seizoen de wereldberoemde Alkmaarse kaasmarkt op het Marktplein. Andere zaken die een bezoek waard zijn: het Nationaal Biermuseum De Boom, het Wildemanshofje, het Hollands Kaas-museum, de accijnstoren of één van de kerken.
Als we iets eerder uit Alkmaar vertrekken, is er onderweg nog de gelegenheid om de Zaanse Schans te bezoeken. Dit buitenmuseum bestaat uit molens, huizen en winkels zoals die in vorige eeuwen in de Zaanstreek voorkwamen. Er zijn onder andere een klompenmakerij, een verfmolen, een kaasmakerij en een mosterdmolen.
Het laatste deel van onze reis voert over de Zaan, het Noordzee-kanaal en door het havengebied van Amsterdam weer naar de steiger bij het Centraal Station.

Deze route is weersgevoelig. Bij slechte weersverwachtingen kan het noodzakelijk zijn dat de schipper wijzigingen in de route aanbrengt.

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?