• th_charter_mill_muhle_molen

Rondom het IJsselmeer

Het wijdse IJsselmeer en de sfeervolle havenstadjes laten het ‘oude’ Holland herleven

Deze prachtige tour volgt de oevers van de voormalige Zuiderzee. Na een nachtje in  Amsterdam zet het schip eerst koers richting de Randmeren. U passeert het forteiland Pampus en het Muiderslot op weg naar het vissersplaatsje Harderwijk. U vaart een stukje de rivier de IJssel op om af te meren in de oude hanzestad Kampen. Daarna kiest uw schip het ruime sop en steekt het IJsselmeer over naar de rijke VOC steden Enkhuizen en Hoorn. De vele pakhuizen en monumentale panden getuigen hier van een glorieus verleden in Hollands Gouden Eeuw. Paling en klederdracht kunt u vinden in de dorpjes Volendam en Marken gelegen aan de Gouwzee. Op de laatste dag komt u weer terug in thuishaven Amsterdam.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten worden achtergelaten en eventueel uitgepakt worden.
Het vertrek vindt pas de volgende dag plaats, dus er is alle gelegenheid om Amsterdam te bekijken. Het schip ligt op loopafstand van het centrum van de stad.
Het bezoeken waard zijn onder andere: het Anne Frank Huis, het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, Artis, een warenmarkt, een diamantslijperij. Een tocht door de Amsterdamse grachten per rondvaartboot is een belevenis op zich.

Tweede dag:
We verlaten Amsterdam en varen in oostelijke richting. Na geschut te zijn in de Oranjesluizen komen we op het Markermeer. Langs het eilandje Pampus varen we naar de Randmeren, een langgerekt merengebied tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ land. Na Pampus zien we aan stuurboord het imposante kasteel het Muiderslot bij Muiden. Naar keus kan er in het schilderachtige vissersdorp Spakenburg even van boord gegaan worden. Vervolgens varen we door naar Harderwijk, voorheen een vissersplaats aan de toenmalige Zuiderzee, waar overnacht zal worden. Harderwijk heeft een leuke kleine binnenhaven met een boulevard, waar altijd een gezellige drukte heerst. De belangrijkste trekpleisters van Harderwijk zijn het Dolfinarium, waar op regelmatige tijden een show gegeven wordt met dolfijnen en zeehonden, en het Veluws Museum.

Derde dag:
Van Harderwijk varen we richting Elburg. Bij goed weer kunnen we onderweg nog voor anker gaan om te gaan zwemmen. Ook Elburg was een vissersplaats aan de toenmalige Zuiderzee. Bij dit leuke stadje kunnen we helaas niet aanleggen. Het laatste deel van het traject over de Randmeren brengt ons naar de monding van de IJssel. Na een uur stroomopwaarts varen over deze rivier, waaraan het IJsselmeer zijn naam te danken heeft, naderen we de hanzestad Kampen. De monumentale binnenstad is zeker een bezichtiging waard en is ook geschikt om gezellig te winkelen. Er zijn nog verschillende van de oude stadspoorten intact. Andere zaken die bezichtigd of bezocht kunnen worden, zijn: het Kamper Tabaksmuseum, potterie Arianne, de graan- en kopermolen d’Olde Zwarver of de St. Nicolaaskerk.

Vierde dag:
Als er geen harde wind is, varen we de laatste drie dagen over het IJsselmeer.
We varen eerst over het Ketelmeer, onderweg kan eventueel nog gestopt worden om een bezoek te brengen aan het Ketelhaven museum. In dit museum zijn schepen en allerlei voorwerpen te zien die gevonden zijn toen het ‘nieuwe’ land droog viel.
Dan varen we naar de overzijde van het IJsselmeer (Westfriesland) naar de stad Enkhuizen. Deze stad kende een bloeiperiode in de zeventiende eeuw. In die tijd was hier de Verenigde Oostindische Compagnie gevestigd. In de voormalige pakhuizen van deze compagnie is nu het Zuiderzee-museum gevestigd. In een onderdeel hiervan, het Buitenmuseum, is te zien hoe men leefde, woonde en werkte in de dorpen en stadjes rond de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer).
Andere bezienswaardigheden in Enkhuizen zijn onder andere: het Stedelijk Waagmuseum, het Flessenscheepjesmuseum (gevestigd in een gerestaureerd sluishuis), de Dromedaris en de Koepoort.

Vijfde dag:
Vanuit Enkhuizen gaan we naar de volgende VOC stad aan het IJsselmeer: Hoorn. Na een uur of drie varen komen we aan in de schitterende haven van deze prachtig gerestaureerde stad. Bij het binnen varen van de haven zijn de vele prachtige traditionele zeilschepen te zien die aan het Houten Hoofd onder de oude Hoofdtoren afgemeerd liggen. Wandelend naar het centrum, komt u langs de grote oude pakhuizen en herenhuizen die getuigen van de tijd dat Hoorn een bloeiende handelsstad was. In het Museum van de Twintigste Eeuw is een maquette te zien, die laat zien hoe Hoorn eruit moet hebben gezien in de Gouden Eeuw. We blijven vannacht in Hoorn.

Zesde dag:
Vandaag voert de tocht naar de dorpen Marken en Volendam. Marken is een historisch vissersplaatsje op een voormalig eiland. Wat opvalt is de aparte huizenbouw. Wie zin heeft in een fikse wandeling kan lopen naar het paard van Marken, een markante vuurtoren. Volendam is ook nu nog een vissersplaats en heeft door zijn gezellige drukte een grote aantrekkingskracht. Hier heeft u de kans een echte lekkere haring of paling te verorberen. Het schip meert af in Volendam waar wordt overnacht, een veerbootje over de Gouwzee brengt u eventueel in 10 minuten naar Marken.

Zevende dag:
Vanuit Volendam vertrekken we naar Amsterdam, waar we na het schutten in de Oranjesluizen weer aanleggen bij één van van de steigers in de omgeving van het Centraal Station.

Deze route is weersgevoelig. Bij slechte weersverwachtingen kan het noodzakelijk zijn dat de schipper wijzigingen in de route aanbrengt.

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?