In vroeger tijden, toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine nederzettingen waren, kenden 9 steden in het oosten van Nederland al een zeer grote welvaart. Als handelshavens waren ze van groot belang.
Deze steden waaronder Deventer, Zwolle, Zutphen en Harderwijk zijn gelegen aan de rivier de IJssel of aan het IJsselmeer en behoren tot de meest schilderachtige steden van het land.

Bovengenoemde steden namen deel aan het zogenaamde Hanzeverbond. Dit internationale samenwerkingsverband werd in de 14e eeuw tussen steden gevormd als een machtig handelsnetwerk dat reikte van Portugal tot de Baltische staten.
In de huidige tijd zijn de oude Nederlandse Hanzesteden historische hoogtepunten gebleven, het zijn steden vol verbazingwekkende monumenten en met een levendige cultuur.

Wilt u meer weten over de prachtige hanzesteden, lees dan de Blog van Esther de Beer hierover.

De sfeervolle stad Deventer, gelegen aan de rivier de IJssel, heeft nog steeds 2300 gebouwen uit de Hanzetijd. Het monumentale Bergkwartier is hiervan een goed voorbeeld. Een wandeling door het oude Deventer voelt als reizen terug in de tijd.

U kunt zelf genieten van Deventer en de Nederlandse Hanzesteden tijdens de aantrekkelijke 8-daagse Fiets- en Vaarvakantie Kastelen en Vestingsteden

=============================================

HAT Tours, uw specialist van Fiets- en Vaarvakanties, houdt u op de hoogte van alles wat met fietsen te maken heeft.

Als u zich wilt abonneren op onze toekomstige blogs, klik dan op Contact HAT Tours en laat uw naam en email-adres achter. U ontvangt automatisch een melding van elke nieuwe blog.

We ontvangen graag uw opmerkingen en aanvullende informatie.

Foto: © NBTC