Max de Jong (mannen) en Lisa Scheenaart (dames) zijn de winnaars van het 5e Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen.
Dit Open Nederlands Kampioenschap is een jaarlijks georganiseerde tijdrit door de storm (de wedstrijd is niet officieel uitgeschreven door de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie).

Sinds 2013 worden de kampioenschappen aan het einde van het wielerseizoen gehouden op de Oosterscheldekering, de stormvloedkering die deel uitmaakt van de beroemde Deltawerken.
De kampioenschappen worden drie dagen voordat een zware storm (met minimale windkracht 7) wordt verwacht aangekondigd. Deelnemers rijden de 8,5 km lange koers tegen de wind op standaard Gazelle-fietsen zonder versnelling (!). De fietsen worden door de organisatie verstrekt.
In totaal kunnen 200 individuele fietsers deelnemen. Sinds 2014 is er ook een ploegentijdrit, met een maximum van 25 teams van 4 wielrenners in competitie. Dit brengt het totale aantal deelnemers op 300.

Tijdens de editie van 2018, gehouden op zaterdag 8 december, waren de weersomstandigheden ‘uitstekend’! De gemeten windsnelheid was 7 met pieken tot windkracht 9!
De snelste man dit jaar was Max de Jong met een tijd van 18:16 minuten, de damesrace werd gewonnen door Lisa Scheenaart die 20,28 minuten nodig had voor de 8,5 kilometer.

Wees niet bang: HAT Tours organiseert alleen maar relaxte fietsvakanties, maar we kunnen natuurlijk niet elke dag rugwind garanderen!
Thuis, op een koude en winderige dag, is het een goed idee om onze aantrekkelijke fietsvakanties op onze website te bekijken. De tour ‘Holland Meets Belgium’ (LINK) van Amsterdam naar Brugge passeert zelfs de Deltawerken!

 

Picture: ©Arie Kievit