• MCD water Macedonia

Van Skopje naar Ohrid

  • Bestemming:
  • Duur: 8 dagen
  • Prijs: €675

De jonge republiek Macedonië biedt u spectaculaire uitzichten, een vriendelijke bevolking en een heerlijke cuisine en unieke accommodaties, zoals een 100 jaar oud klooster

3phys - MACE [Omgezet]De jonge republiek Macedonië is een land van bossen, bergen en meren. Met een prettig klimaat, een vriendelijke bevolking en een lekkere keuken is het land de ideale bestemming voor een heerlijke 8-daagse Fiets- & Hotelvakantie.
U start in de hoofdstad Skopje of in de stad Ohrid en fietst zelfstandig op de mountainbike o.a door Nationaal Park Mavrovo en langs het meer van Ohrid.
Bezienswaardigheden onderweg zijn o.a. het klooster van Jovan Bigorski, de waterval bij Rostusha en het unieke dorp Vevchani. Het oude vestingstadje Ohrid, het Jeruzalem van de Balkan genoemd, telt 365 kerken: één voor elke dag van het jaar! U kunt hier ook een kijkje nemen op de kleurrijke bazaar of een boottochtje maken op het kristalheldere meer.
U fietst dagelijks 30-60 km, meestal over geasfalteerde binnenweggetjes met af en toe een klein klimmetje.
U logeert, op basis van logies en ontbijt, in kleinschalige ***-accommodaties.

Dag 1. Aankomst luchthaven Ohrid
Na uw vlucht op Ohrid volgt een korte transfer naar uw hotel aan het meer van Ohrid. U zult uw huurfiets de volgende dag ontvangen.
Overnachting in Ohrid.

Dag 2. Rondrit Mavrovo (32 km, 250 hm)
Na ontbijt volgt een transfer naar het meer van Mavrovo (zowel vanuit Skopje als vanuit Ohrid circa 1,5 uur rijden) Op het programma staat een fietstocht rondom het Mavrovo stuwmeer, een eenvoudige rit door mooie natuur over goed lopend asfalt. Het meer is onderdeel van het Nationaal Park Mavrovo, een gebied met indrukwekkende bergen. Onderweg ziet u in het meer het ‘verdronken’ Sint Nicolas kerkje (bouwjaar 1850) uit het water steken. Op loopafstand van het hotel bevinden zich de grotten van Sharkova Dupka met prachtige en imposante druipsteenformaties.
Overnachting in Mavrovo in een hotel aan het meer met zwembad, sauna en jacuzzi.

Dag 3. Mavrovo-Debar (53 km, vlak)
Vandaag fietst u één van de langste etappes, een fraaie rit door het National Park Mavrovo, het grootste nationale park van Macedonië. Deze eenvoudige route is geheel geasfalteerd en volgt de loop van de rivier de Radika. U fietst vanaf een hoogte van 1300 meter over een dalend parcours naar het op 800 meter gelegen stadje Debar, gelegen aan een stuwmeer. Onderweg kunt u een bezoek brengen aan één van de fraaiste kloosters van de Balkan, Jovan Bigorski, waar 20 monniken werken en wonen. Ook een wandelingetje naar de waterval van Rostusha behoort tot de mogelijkheden.
Debar stond vroeger bekend om zijn ambachtslieden op het gebied van houtsnijwerk. Fraaie staaltjes hiervan vindt u terug in het klooster Jovan Bigorski. Direct aan de boorden van het meer van Debar bevinden zich een aantal restaurantjes waar men typische Balkan gerechten serveert zoals de Skopska salade en diverse vleesspecialiteiten uit de regio.
Overnachting in Debar.

Dag 4. Debar-Večani (48 km, 450 hm of 55 km, 700 hm)
U fietst langs diverse meren en de rivier de Drim. De korte variant gaat in zijn geheel over goede geasfalteerde wegen. De zwaardere variant maakt een lus over onverharde wegen door bergachtig terrein. Vevčani is een soort stadsstaatje met eigen munteenheid en paspoort. Het stadje staat bekend om haar prachtige bronnen en om het uitbundig vieren van carnaval in Venetiaanse stijl in februari.
Het dorpje met zijn uitgesproken en vrolijke inwoners doet erg Italiaans aan. Een heerlijke plek om ‘s avonds een terrasje te bezoeken. Bij de waterbronnen van Vevčani bevindt zich een restaurant waar U uw eigen glas kunt vullen bij een waterbron die zich in het restaurant bevindt.
Overnachting in Vevchani.

Dag 5. Rondrit Vevcani(35 km of 55 km)
Vandaag kunt u kiezen uit 2 verschillende routes door de vallei met zijn vele dorpjes en boeren- landweggetjes. Beide varianten zijn nagenoeg vlak en gaan over geasfalteerde wegen. Het grootste opstakel bevindt zich aan het einde van de rit; een korte klim naar het hotel in Vevčani waar de beloning op u wacht: een heerlijk verkoelend drankje op het terras.
Overnachting in Vevčani.

Dag 6. Vevčani – Ohrid (36 km of 55 km, 150 hm)
Éénvoudige rit over goedlopend asfalt in dalende lijn. Via kleine dorpjes en boerenland gaat het naar het stadje Struga, direct gelegen aan het meer van Ohrid. De rivier Black Drim stroomt dwars door het stadje en aan weerszijden van de rivier vindt u vele terrasjes. Na Struga kunt u kiezen voor een lusje door de boomgaarden of u volgt gewoon de oever van het meer naar de stad Ohrid. Veel gebouwen in Ohrid verraden een Byzantijnse invloed. De stad heeft vele kerken en staat bekend als het Jeruzalem van de Balkan.
Ohrid is een cultureel en spiritueel centrum met vele monumenten en kerken met wanden vol fraaie fresco’s. Het meer van Ohrid valt sinds 1980 onder de bescherming van UNESCO en ligt gedeeltelijk in Albanië. Dit unieke meer ligt op een hoogte van circa 700 meter, ingeklemd tussen de bergmassieven van Petrino en Galicica.
Overnachting in Ohrid in een hotel aan het meer met eigen zandstrand.

Dag 7. Rondrit Ohrid(40 km, vlak)
Vandaag staat al weer de laatste fietsrit op het programma. Een eenvoudige rit door het achterland van Ohrid met zijn uitgestrekte landbouwgronden. Naast fruitbomen, houdt men zich hier ook bezig met kleinschalige druiventeelt. Na de fietsrit behoort een boottochtje over ‘s werelds oudste meer tot de mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld per boot het beroemde klooster van Sint Naum bezoeken of de ‘Bay of Bones’ waar men nederzettingen op het water, daterend uit de bronstijd periode, heeft nagemaakt.
Overnachting in Ohrid.

Dag 8. Na uw ontbijt vertrekt u naar de luchthaven van Ohrid

• Verblijf in 2-persoons hotelkamer met ontbijt
• Fiets met 24 versnellingen
• Kaartmateriaal of GPS-tracks (geen verhuur van GPS-apparaat mogelijk)
• Infopakket
• Transfer Ohrid-Mavrovo
• Transfer naar vliegveld Ohrid
• Bagagevervoer
• Aanspreekpunt (Engels) in Skopje en Ohrid

• aanreis naar Ohrid
• transfer van vliegveld naar eerste hotel in Ohrid
• transfer terug naar Ohrid aan het eind van uw vakantie
• alle overige zaken niet vermeld bij inclusief

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?