• th_woodenshoe_holzschuh_klompen

Holland Route

Groene polders, duinen en schilderachtige steden, alles op een steenworp afstand van Amsterdam.

Direct na uw vertrek uit Amsterdam verlaat u de stad op een spectaculaire manier: u vaart dwars door het centrum langs o.a. de Magere Brug en theater Carré over de Amstel de stad uit. Het is leuk om vanuit het dorp Uithoorn ‘s ochtends vroeg een bezoek te brengen aan Flora Holland, de bloemenveiling in Aalsmeer.
De oude universiteitsstad Leiden, heeft een prachtige historische stadskern met diverse bezienswaardigheden. Onderweg naar Haarlem vaart u door de bollenstreek, in het voorjaar is een bezoek aan bloemenpark de Keukenhof zeer de moeite waard.
Uw schip zet nu koers naar het noorden. Via het buitenmuseum De Zaanse Schans komt u aan in Alkmaar. Hier kunt u in de zomermaanden op vrijdagochtend de beroemde kaasmarkt nog meemaken voordat u terugvaart naar Amsterdam.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten worden achtergelaten en eventueel uitgepakt worden.
Daarna gaan de trossen los en beginnen we aan het eerste traject van deze route. We varen over de rivier de Amstel dwars door het centrum van Amsterdam. Het uitzicht vanaf het schip wordt voor een groot deel bepaald door de talloze woonschepen die langs de kant liggen en prachtige oude gevelpanden. Ook zien we theater Carré en de Magere Brug.
Al gauw nadat we Amsterdam verlaten hebben, wordt de rivier kronkeliger en het landschap mooier en groener. Na een tocht van enkele uren, meren we aan in het dorp Uithoorn.

Tweede dag:
Vandaag ontbijten we heel vroeg, want om acht uur begint de Bloemenveiling Aalsmeer. Met bus of fiets is dit goed te bereiken. Daarna vertrekken we met het schip naar Leiden. In Leiden wordt afgemeerd bij de Zijlpoort, een zeer oude stadspoort. ’s Avonds kan er nog een wandeling gemaakt worden door deze oudste universiteitsstad van Nederland, die een mooie oude stadskern heeft.
In plaats te overnachten in Leiden, kunnen we er ook voor kiezen om door te varen naar de Kagerplassen. In dit uitgestrekte merengebied op enkele kilometers van Leiden kunnen we dan voor anker gaan (alleen bij mooi weer)

Derde dag:
Na de Kagerplassen komen we op de Ringvaart, waar we aan de ene kant de bloembollenstreek zien en aan de andere kant Nederlands eerste drooggelegde polder (De Haarlemmermeer). In het gerestaureerde pompgemaal van de Cruquius is een expositie ingericht over de drooglegging.
Over het Spaarne varen we Haarlem binnen waar we aanleggen in het centrum. Op slechts enkele meters afstand van de ligplaats is het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland. De stad is verder beroemd door het Frans Hals Museum, de vele hofjes en de Sint Bavokerk. Haarlem is een uitstekende winkelstad.

Vierde dag:
Vandaag varen we naar Alkmaar waarbij onderweg een stop gemaakt kan worden bij de Zaanse Schans. Dit buitenmuseum bestaat uit molens, huizen en winkels zoals die in vorige eeuwen in de Zaanstreek voorkwamen. Er zijn onder andere een klompenmakerij, een verfmolen, een kaasmakerij en een mosterdmolen.
In Alkmaar meren we af aan de Kanaalkade direct in het centrum van de stad. Donderdagavond is het koopavond van 19.00 – 21.00 uur. Zaken die een bezoek waard zijn: Nationaal Biermuseum De Boom, het Wildemanshofje, het Hollands Kaasmuseum of één van de kerken.

Vijfde dag:
Op de vrijdagen in het seizoen begint om 10 uur de wereldberoemde Alkmaarse kaasmarkt op het Marktplein. Na een kort bezoek varen we over het Noordhollands kanaal via Purmerend naar Amsterdam.

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?