• charter_marken_lighthouse_leuchtturm_vuurtoren_ijssellake_ijsselmeer

Het IJsselmeer en Noord-Holland Route

Voor elk wat wils: de historische havenstadjes aan de ‘Zuiderzee’ en de uitgestrektheid van Noord-Holland.

U verlaat Amsterdam en na het passeren van de Oranjesluizen komt u op het wijdse IJsselmeer. U komt aan in Hoorn, in de Gouden Eeuw een bloeiende handelsstad aan de Zuiderzee. De vele pak- en herenhuizen aan de haven getuigen van dit rijke verleden. In Enkhuizen is een bezoek aan het Zuiderzeemuseum een bijzondere ervaring. Varend naar Medemblik ziet u vanaf het water de contouren van kasteel Radboud opdoemen. Via twee sluizen zakt uw schip zes meter (!) om de kanalen van de Wieringermeerpolder te kunnen bevaren. Houdt u van ‘bootjes’ dan is Museumhaven Willemsoord in marinehaven Den Helder iets voor u! Varend naar de kaasstad Alkmaar kunt u onderweg afstappen voor een flinke wandeling naar het Noordzeestrand. Op vrijdagen in de zomermaanden vindt in Alkmaar de beroemde kaasmarkt plaats. Op de terugweg naar Amsterdam kan eventueel nog een korte stop gemaakt worden bij de molens van de Zaanse Schans.

Eerste dag:
We verlaten Amsterdam, worden geschut in de Oranjesluizen en komen dan op het Markermeer en varen noordwaarts naar Hoorn. Bij het binnenvaren van de haven zijn er vele prachtige traditionele zeilschepen te zien die aan het Houten Hoofd onder de oude Hoofdtoren afgemeerd liggen. Wandelend naar het centrum, komt u langs de grote oude pakhuizen en herenhuizen die getuigen van de tijd dat Hoorn een bloeiende handelsstad was.

Tweede dag:
Vandaag varen we via Enkhuizen naar Medemblik. Enkhuizen kende evenals Hoorn een bloeiperiode in de zeventiende eeuw. Toen was hier de Verenigde Oostindische Compagnie gevestigd. In de voormalige pakhuizen van deze compagnie is nu het Zuiderzeemuseum gevestigd. Een onderdeel hiervan is het buitenmuseum, waar te zien is hoe men leefde, woonde en werkte rond de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer).
Andere bezienswaardigheden in Enkhuizen zijn onder andere: het Stedelijk Waagmuseum, het Flessenscheepjesmuseum, de Dromedaris en de Koepoort. Ook kan er een bezoek gebracht worden aan het strand of aan het zwembad.
Als we later op de dag doorvaren en Medemblik naderen, zien we al van verre de contouren van kasteel Radboud opdoemen. We meren af in het centrum van het stadje.

Derde dag:
Direct na Medemblik komen we door twee kleine sluizen, waar we in totaal bijna zes meter zakken om in de Wieringermeerpolder te komen. Via Middenmeer, Kolhorn (waar we in één sluis weer zes meter omhoog gaan) en het Amstelmeer (een leuke plek om voor anker te gaan om te zwemmen) en het Balgzand Kanaal varen we naar Den Helder.
Den Helder is van oudsher verbonden met de zee. Twee musea bevestigen deze binding met de zee: het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers en het Helders Marinemuseum. Uitstapjes die vanuit Den Helder gemaakt kunnen worden: Fort Kijkduin, een zee-aquarium en restaurant in een fort dat in opdracht van Napoleon is gebouwd, het strand bij Huisduinen of met de boot naar Texel (eventueel op de volgende dag). De binnenstad van Den Helder heeft gezellige winkelstraten.

Vierde dag:
Vandaag varen we naar Alkmaar. Onderweg kan er nog een tussenstop gemaakt worden voor een strandwandeling bij St. Maartenszee of voor een bezoek aan het duinenreservaat van Schoorl. Onderweg kunnen we genieten van het typisch noordhollandse landschap: weilanden, duinen, polders en molens. In het voorjaar staan hier de bollenvelden in bloei. Ook passeren we een lange rij moderne windmolens die electriciteit opwekken.
In Alkmaar meren we af aan de Kanaalkade direct in het centrum van de stad. Donderdagavond is het koopavond van 19.00 – 21.00 uur.

Vijfde dag:
Op vrijdagen in het seizoen begint om 10 uur de wereldberoemde Alkmaarse kaasmarkt op het Marktplein. Na een kort bezoek aan de kaasmarkt vertrekken we aan het eind van de ochtend naar Amsterdam.
Als we niet naar de kaasmarkt gaan en iets eerder uit Alkmaar vertrekken, is er onderweg nog de gelegenheid om de Zaanse Schans te bezoeken. Dit buitenmuseum bestaat uit molens, huizen en winkels zoals die in vorige eeuwen in de Zaanstreek voorkwamen. Er zijn onder andere een klompenmakerij, een verfmolen, een kaasmakerij en een mosterdmolen.
Het laatste deel van onze reis voert over de Zaan, het Noordzee Kanaal en door het havengebied van Amsterdam weer naar de steiger bij het Centraal Station.

Deze route is weersgevoelig. Bij slechte weersverwachtingen kan het noodzakelijk zijn dat de schipper wijzigingen in de route aanbrengt.

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?