• charter_barge_schiff_schip_harderwijk

Meren Route

Met het schip langs het oude land én het door de Nederlanders gemaakte nieuwe polderland.

Bij de aanleg van de polders van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland bleef een langgerekte strook water tussen het nieuwe en oude land behouden: de Randmeren. Uw tocht voert langs het forteiland Pampus en het Muiderslot in de richting van Harderwijk. Naast het bekende Dolfinarium heeft deze plaats een gezellige boulevard en veel sfeervolle slenterstraatjes.Het schip verlaat de Randmeren en vaart stroomopwaarts de IJssel op naar de hanzestad Kampen. De monumentale binnenstad is zeker een bezichtiging waard en is ook geschikt om gezellig te winkelen. De mensen die ‘op’ het voormalige eiland Urk wonen vormen een apart slag, er is een sterke gemeenschapszin. Langs de kust van het nieuwe land vaart uw hotelschip naar Lelystad, de hoofdstad van Flevoland. Op de Bataviawerf maakt men een reconstructie van het VOC admiraliteitsschip de 7 Provinciën. Erg interessant om te bezoeken! De laatste dag is een echte vaardag: over het Markermeer en het Buiten IJ vaart u terug naar Amsterdam.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten eventueel uitgepakt worden. We verlaten Amsterdam en varen in oostelijke richting. Na geschut te zijn in de Oranjesluizen komen we op het Markermeer. Langs het eilandje Pampus varen we naar de Randmeren, een langgerekt merengebied tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ land. Na Pampus zien we aan stuurboord het imposante Muiderslot bij Muiden. Harderwijk heeft een leuke, kleine binnenhaven met een boulevard, waar altijd een gezellige drukte heerst. De belangrijkste trekpleister van Harderwijk is het Dolfinarium, waar op regelmatige tijden een show gegeven wordt met dolfijnen en zeehonden.

Tweede dag:
Van Harderwijk varen we richting Elburg. Bij goed weer kunnen we onderweg nog voor anker gaan om te gaan zwemmen. Ook Elburg was een vissersplaats aan de toenmalige Zuiderzee. Helaas is aanleggen in dit kleine stadje bijna niet mogelijk.
We verlaten de Randmeren en varen nu de rivier de IJssel op. Na een uur stroomopwaarts varen naderen we de hanzestad Kampen. De monumentale binnenstad is zeker een bezichtiging waard en is ook geschikt om gezellig te winkelen. Er zijn nog verschillende van de oude stadspoorten intact. Andere zaken die bezichtigd of bezocht kunnen worden, zijn: het Kamper tabaksmuseum, de graan- en kopermolen d’Olde Zwarver, de St. Nicolaaskerk

Derde dag:
Deze dag varen we van Kampen naar Urk, een plaats waar nog aktief aan visserij gedaan wordt. De Urker viskotters ziet men in vele landen en de Urker visafslag is de grootste van West-Europa. Een excursie naar deze visafslag (op afspraak) en een bezoek aan het Visserijmuseum zijn zeker de moeite waard.
Onderweg kan eventueel nog gestopt worden om een bezoek te brengen aan het Ketelhaven museum. In dit museum zijn schepen en allerlei voorwerpen te zien die gevonden zijn toen het ‘nieuwe’ land droog viel en werd ingepolderd.

Vierde dag:
Langs de kust van het IJsselmeer varen we naar Lelystad, de hoofdstad van de provincie Flevoland. Het bezoeken waard zijn: Museum Nieuw Land over het ontstaan van deze polder, de vondsten, het gebruik nu enzovoorts. Op de Bataviawerf is een replica van een Oostindiëvaarder uit de zeventiende eeuw te bezichtigen. Het schip is op deze plek op dezelfde wijze als toen gemaakt. Er zijn ook een zeilmakerij, een touwslagerij en een smederij te bezichtigen. Bataviastad is een verzameling van zgn. outlet winkels waar wellicht voordelig iets kan worden gekocht.

Vijfde dag:
Deze laatste dag voert ons over het Markermeer naar Amsterdam, waar we na het schutten in de Oranjesluizen, weer aanleggen bij één van van de steigers in de omgeving van het Centraal Station.

Deze route is weersgevoelig. Bij slechte weersverwachtingen kan het noodzakelijk zijn dat de schipper wijzigingen in de route aanbrengt.

 

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?