• charter_leiden_city-gate_stadttor_stadspoort

Noord- & Zuid-Holland Route

Het marktstadje Purmerend en rijke koopmanssteden zoals Haarlem en Alkmaar in het westen van Nederland.

Vanuit Amsterdam vaart het schip naar het marktstadje Purmerend, de eerste overnachtingsplaats. De Koemarkt in het centrum, waar vroeger het vee werd verhandeld, is nu een bruisend uitgaanscentrum. Over het Noord Hollands Kanaal gaat de reis naar Alkmaar, dat een gezellige binnenstad heeft. Alkmaar is ook een goed uitgangspunt voor een excursie naar de duinen en het strand. Na een bezoek aan het openluchtmuseum de Zaanse Schans vaart u verder naar de prachtige stad Haarlem. Cultuurliefhebbers kunnen hier het Frans Hals Museum of het Teylers Museum bezoeken. Verder leent de stad zich prima voor gezellig een terrasje pikken of uitgebreid winkelen! Dwars door de bollenstreek (in het voorjaar één bloemenzee!) gaat u verder naar de lakenstad Leiden, een levendige studentenstad met vele mooie monumenten. Op de laatste dag komt u na een flinke vaartocht weer terug op de plaats van vertrek Amsterdam.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten worden achtergelaten en eventueel uitgepakt worden.
Vandaag varen we over het Noord Hollands Kanaal naar Purmerend. Purmerend is een stadje met een eeuwenlange historie die begon in de Middeleeuwen, in 1999 zijn hier resten gevonden van een kasteel. Bezienswaardigheden: de Koemarkt, Purmerends museum (in het voormalige raadhuis, vertelt de geschiedenis van deze marktstad) en de Nicolaaskerk.

Tweede dag:
We varen verder over het Noord Hollands Kanaal naar Alkmaar. Onderweg kan er nog gestopt worden in Spijkerboor, van hieruit kan men wandelen/fietsen naar het prachtige dorp De Rijp.
In Alkmaar meren we af aan de Kanaalkade direct in het centrum van de stad. Zaken die een bezoek waard zijn: het Nationaal Biermuseum De Boom, het Wildemanshofje, het Hollands Kaas-museum, de Accijnstoren of één van de kerken.

Derde dag:
Ook vandaag varen we een stukje over het Noord Hollands Kanaal, alleen nu varen we via het Alkmaardermeer, de Zaan, het Noordzeekanaal en het Spaarne naar Haarlem. Onderweg passeren we het openluchtmuseum De Zaanse Schans. Op slechts enkele meters afstand van de ligplaats in Haarlem bevindt zich het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland. De stad is verder beroemd door het Frans Hals Museum, de vele hofjes en de Sint Bavokerk. In Haarlem heeft u een uitstekende gelegenheid om eens lekker te winkelen in het centrum. Als het weer het toelaat kunt u daarna nog lekker nagenieten op één van de terrassen aan de Grote Markt.

Vierde dag:
Vandaag varen we langs het Cruquius pompgemaal (museum) over de Ringvaart en de Kagerplassen naar Leiden. Onderweg passeren we de Keukenhof. In het bollenseizoen kan een bezoek worden gebracht aan deze kleurrijke tuin. In Leiden wordt afgemeerd bij de Zijlpoort, een zeer oude stadspoort. ’s Avonds kan er nog een wandeling gemaakt worden door deze oudste universiteitsstad van Nederland, die een mooie oude stadskern heeft.

Vijfde dag:
De laatste dag van onze reis varen we over de Kagerplassen, de Ringvaart en de Schinkel naar Amsterdam. Voor deze vaartocht moet wel zo’n 7 uur worden uitgetrokken!

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?