• charter_amsterdam_canal_kanal_gracht

Steden Route

De culturele hoogtepunten van o.a. Leiden, Delft, Gouda en Amsterdam

U verlaat Amsterdam over de kronkelende rivier die de stad haar naam gaf: de Amstel. Varend over de kanalen van het ‘Groene Hart’ komt u aan in Gouda. Behalve door kaas en kaarsen is de stad ook bekend door de wereldberoemde gebrandschilderde glas-in-lood ramen van de Sint Janskerk. Over de Hollandse IJssel gaat de tocht naar Rotterdam, beroemd om haar musea met moderne kunst, indrukwekkende architectuur en de ongedwongen sfeer.
Delft met haar volledig gerestaureerde binnenstad is een hoogtepunt en de oude universiteitsstad Leiden is bij uitstek geschikt voor het maken van een mooie stadswandeling. De volgende dag vaart u over het Spaarne Haarlem binnen, de stad van schilder Frans Hals. Na e vaartocht kunt u hier uitstekend winkelen of een terrasje pikken.
Het is de laatste dag nog maar enkele uren varen naar de thuishaven in Amsterdam.

Eerste dag:
U wordt door de bemanning welkom geheten aan boord en wegwijs gemaakt op het schip. De bagage kan in de hutten worden achtergelaten en eventueel uitgepakt worden.
Het vertrek vindt pas de volgende dag plaats, dus er is alle gelegenheid om Amsterdam te bekijken. Het schip ligt op loopafstand van het centrum van de stad.
Het bezoeken waard zijn onder andere: het Anne Frank Huis, het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud, het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Scheepvaartmuseum, Artis, een warenmarkt, een diamantslijperij. Een tocht door de Amsterdamse grachten per rondvaartboot is een belevenis op zich.

Tweede dag:
Omdat het vertrek pas in de loop van de dag plaatsvindt, kan een deel van de dag nog in Amsterdam doorgebracht worden.
‘s Middags gaan de trossen los en beginnen we aan het eerste traject van deze route. We varen dwars door het centrum van Amsterdam naar de rivier de Amstel. Het uitzicht vanaf het schip wordt voor een groot deel bepaald door talloze woonschepen die langs de kant liggen en prachtige oude gevelpanden.
Al gauw nadat we Amsterdam verlaten hebben, wordt het vaarwater kronkeliger en het landschap mooier en groener. Na een tocht van enkele uren, leggen we aan in het dorp Uithoorn.

Derde dag:
Vandaag een vroeg ontbijt want we kunnen de bloemenveiling in Aalsmeer gaan bezoeken. Vanuit Uithoorn gaat u per bus naar de veilinghallen.
Bij terugkomst varen we via het Amstel-Drechtkanaal, het Aarkanaal en de Gouwe richting Gouda. Nadat we de Julianasluizen zijn gepasseerd, komen we op de getijderivier de Hollandse IJssel, waaraan de stad Gouda gelegen is. We meren af aan de Veerstal in het centrum.
Gouda staat het meest bekend om zijn kaas en om de fabricage kaarsen. Bezienswaardigheden zijn onder andere: de Sint Janskerk met zijn wereldberoemde gebrandschilderde glas-in-loodramen, het Catharina Gasthuis , de Kaaswaag en korenmolen de Roode Leeuw.

Vierde dag:
Vandaag varen we verder over de Hollandse IJssel richting Rotterdam. Nadat we verscheidene dorpen gepasseerd zijn, komen we op De Nieuwe Maas en doorkruisen we enkele van de vele havens van Rotterdam. Vanaf het water hebben we een prachtig zicht op de moderne gebouwen en bruggen die de stad rijk is.
In Rotterdam wordt er gestopt om de stad, die de grootste haven van de wereld heeft, te bezichtigen. Het geheel kunt u prachtig overzien vanaf de Euromast (180 m hoog). Andere zaken die bezocht of bekeken kunnen worden, zijn het Maritiem Museum, de Kubus woningen, het Zakkendragershuisje, of het subtropisch zwembad Tropicana.
Daarna gaan we verder over kleinere kanalen en varen naar Delft.
Delft is een mooie, oude stad met veel marktpleinen, grachten, hofjes en schilderachtige straatjes. Het is een plezierige ervaring door de oude binnenstad te zwerven.

Vijfde dag:
Vanuit Delft kan gemakkelijk met de tram naar het centrum van Den Haag gereisd worden om daar de dag door te brengen. Eventueel kan eerst nog een bezoek gebracht worden aan de Porceleyne Fles, een fabriek waar het wereldberoemde Delfts Blauwe aardewerk gemaakt wordt.
Van de talloze mogelijkheden die Den Haag biedt, noemen we er enkele: het Binnenhof, Madurodam, het Mauritshus, het Omniversum, het Haags Gemeentemuseum, het Panorama Mesdag, het Vredespaleis en de Gevangenpoort. Ook een bezoek aan de badplaats Scheveningen behoort tot de mogelijkheden.
Dezelfde dag varen we via het Rijn-Schiekanaal door naar Leiden. Onderweg is, aan de polders waar we doorheen varen, goed te zien dat Nederland voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.
In Leiden wordt afgemeerd bij de Zijlpoort, een zeer oude stadspoort. ’s Avonds kan er nog een wandeling gemaakt worden door deze oudste universiteitsstad van Nederland, die een mooie oude stadskern heeft.
In plaats van een overnachting in Leiden, kunnen we er ook voor kiezen om door te varen naar de Kagerplassen. In dit uitgestrekte merengebied op enkele kilometers van Leiden kunnen we dan, bij mooi weer, voor anker gaan.

Zesde dag:
Na de Kagerplassen komen we op de Ringvaart, waar we aan de ene kant de bloembollenstreek zien en aan de andere kant Nederlands eerste drooggelegde polder (Haarlemmermeerpolder). In het gerestaureerde pompgemaal De Cruquius is een expositie ingericht over de drooglegging.
Over de rivier het Spaarne varen we Haarlem binnen en leggen aan in het centrum. Op slechts enkele meters afstand van de ligplaats is het Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland. De stad is verder bekend door het Frans Hals Museum, de vele hofjes en de Sint Bavokerk.
Op donderdagavond zijn de winkels in Haarlem geopend van 19.00-21.00 uur, waardoor u een uitstekende gelegenheid hebt om eens lekker te winkelen in het centrum. Als het weer het toelaat kunt u daarna nog lekker nagenieten op één van de terrassen aan de Grote Markt.

Zevende dag:
We gaan over het Spaarne richting Spaarndam. Na de sluis gaan we verder en komen we op het Noordzeekanaal. Dit kanaal is de verbinding van Amsterdam met de Noordzee. Bakboord gaat het naar de zeesluizen van IJmuiden, stuurboord richting Amsterdam.
Dwars door het Amsterdamse havengebied varen we naar onze thuishaven nabij het Centraal Station.

Foto’s

Meer over Speciale Aanbiedingen en Leuke Weetjes?